Γιατί πρέπει να σκεφτείτε την αγορά μιας ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας ή ηλεκτρικού σκούτερ;


Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να καθίσουμε για ένα Q&A με τον Κο Δημοσθένη, ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της WheelnWater Tech και ισχυρό υποστηρικτή των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών και ηλεκτρικών σκούτερ. Μιλήσαμε με τον Ko Δημοσθένη για το γιατί οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες είναι υπέροχες, ποια κίνητρα είναι διαθέσιμα και τι κάνει η WheelnWater Tech για να βοηθήσει στη διάδοση των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών παντού. Συζητήσαμε επίσης τις επιπτώσεις των πολύ ρυπογόνων μοτοσυκλετών βενζίνης και τις προσπάθειες να απομακρυνθούν από το δρόμο.


Ερώτηση: Πόσο ρυπαίνουν οι μοτοσυκλέτες βενζίνης σε σύγκριση με τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα;

Kος Δημοσθένης: Όλες οι μοτοσυκλέτες που πουλήθηκαν το 2017 μόλυναν περισσότερο από όλα τα αυτοκίνητα που πουλήθηκαν το 2017. Οι μοτοσυκλέτες είναι πολύ αποδοτικές, αλλά οι κινητήρες τους είναι ως επί το πλείστον χωρίς ρύθμιση. Λάβετε υπόψη ότι οι μοτοσυκλέτες συνήθως διανύουν περίπου το ένα τρίτο της μέσης ημερήσιας απόστασης των επιβατικών αυτοκινήτων και υπάρχει μόνο το ένα δέκατο μοτοσυκλέτες και σκούτερ στο δρόμο από τα αυτοκίνητα, ωστόσο αυτός ο συνδυασμός εξακολουθεί να δημιουργεί 16% περισσότερη αιθαλομίχλη από όλα τα αυτοκίνητα στο δρόμο. Τα τελευταία 20-25 χρόνια, τα αυτοκίνητα έχουν γίνει πολύ πιο καθαρά, ενώ οι μοτοσυκλέτες δεν έχουν αντιμετωπίσει σημαντικούς νέους κανονισμούς. Η τελευταία φορά που έγινε προσπάθεια ρύθμισης της ρύπανσης των μοτοσυκλετών ήταν το 2008-2009, ακριβώς τη στιγμή που χτύπησε η μεγάλη ύφεση. Οι κατασκευαστές μοτοσυκλετών υποστήριξαν ότι εάν επιβάλλονταν κανονισμοί για τη ρύπανση, θα είχαν «σκοτώσει» τη βιομηχανία. 

 


Όλες οι μοτοσυκλέτες που πουλήθηκαν το 2017 μόλυναν περισσότερο από όλα τα αυτοκίνητα που πουλήθηκαν το 2017. Μόλις ένα χιλιόμετρο με ένα δίχρονο χωματόδρομο εκτός δρόμου ισοδυναμεί με 3.000 χιλιόμετρα με ένα συνηθισμένο επιβατικό αυτοκίνητο.


Ερώτηση: Τι γίνεται με τις μοτοσυκλέτες στο δρόμο; Ποια μέτρα λαμβάνονται για να μειωθεί η ρύπανση των μηχανών στο δρόμο;

Κος Δημοσθένης: Οι μοτοσυκλέτες δρόμου πιθανότατα θα τηρούν τα πρότυπα εκπομπών Euro 4 και Euro 5. Αυτά είναι πολύ πιο αυστηρά πρότυπα εκπομπών που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από κινητήρες εσωτερικής καύσης. Αυτό θα απαιτήσει τη σταδιακή κατάργηση του στόλου των μοτοσυκλετών, καθώς νέα δίτροχα που συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα εκπομπών ρύπων αντικαθιστούν τα παλαιότερα, πιο ρυπογόνα δίκυκλα. Το θέμα είναι ότι οι κατασκευαστές να κατασκευάζουν ήδη αυτές τις μοτοσυκλέτες για την ευρωπαϊκή αγορά. Δεν είναι λοιπόν ότι οι κατασκευαστές θα πρέπει να σχεδιάσουν νέα δίτροχα. Για τα παλαιότερα δίτροχα, μπορεί να υπάρχει κίνητρο απόσυρσης. Αυτός είναι ένας τομέας όπου η πολιτεία θα μπορούσε να παρέμβει και να προσφέρει κίνητρα για την αντικατάσταση παλαιότερων οχημάτων με νεότερα, λιγότερο ρυπογόνα μοντέλα. Φυσικά, η απόλυτη και ιδανική λύση είναι να στραφούν πλήρως στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες.


Ερώτηση: Ποια είναι τα εμπόδια στην ευρεία υιοθέτηση των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών; Μπορούν να ξεπεραστούν βραχυπρόθεσμα;

Κος Δημοσθένης: Οι δύο μεγάλοι παράγοντες με τα ηλεκτρικά οχήματα γενικά είναι η τιμή και η αυτονομία. Οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες δεν αποτελούν εξαίρεση. Από την άποψη της αυτονομίας, οι τρέχουσες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες καλύπτουν τις ανάγκες του 90% των αναβατών εκεί έξω. Οι τρέχουσες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες μπορούν να επιτύχουν έως και 250 χιλιόμετρα αυτονομίας στην πόλη και πάνω από 150 χιλιόμετρα στον αυτοκινητόδρομο. Σίγουρα, υπάρχουν πάντα μερικοί αναβάτες που θέλουν να πάνε πολύ, πολύ μακριά με τη μοτοσυκλέτα τους χωρίς ανεφοδιασμό, αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία των αναβατών, μια ηλεκτρική μοτοσικλέτα θα κάλυπτε εύκολα τις ανάγκες της αυτονομίας τους. Οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για τις μετακινήσεις, καθώς 150 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου ή 250 με οδήγηση στην πόλη είναι υπεραρκετά για να φτάσετε από και προς τη δουλειά κάθε μέρα. 

Το κόστος της μπαταρίας είναι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες κοστίζουν περισσότερο από τις εκδόσεις αερίου ή βενζίνης. Καθώς υπάρχουν σταδιακές βελτιώσεις στο κόστος της μπαταρίας, η τιμή των ηλεκτρικών δίτροχων θα γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική από πλευράς κόστους. Όταν οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες είναι σε θέση να ανταγωνιστούν στο εύρος τιμών κάτω των 6.000 ευρώ με μοτοσυκλέτες βενζίνης, θα δείτε μια αρκετά γρήγορη αλλαγή, καθώς οι άνθρωποι βλέπουν ότι τα ηλεκτρικά μηχανάκια έχουν χαμηλότερη συντήρηση. Θυμηθείτε, τα άτομα με μηχανές τείνουν να θέλουν να κάνουν τη συντήρηση τους και το να έχουν ένα ηλεκτρικό δίτροχο στην κατοχή τους που δεν χρειάζεται συντήρηση είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα, ειδικά αν βασίζεστε σε αυτό το για καθημερινή οδήγηση. Οι περισσότεροι μοτοσυκλετιστές διαθέτουν περισσότερες από μία μοτοσυκλέτες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πραγματικά το ίδιο άγχος για την αντικατάσταση μιας μοτοσικλέτας αερίου με μια ηλεκτρική, όπως συμβαίνει με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Οι καταναλωτές θα πάρουν την ηλεκτρική μοτοσυκλέτα ως προσθήκη στη συλλογή τους. Οι μεγάλοι κατασκευαστές αρχίζουν να ξυπνούν με τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες και καταβάλλουν πραγματική προσπάθεια για την ανάπτυξή τους, φέρνοντας περισσότερες επιλογές στην αγορά. Στο τέλος της ημέρας, οι μοτοσυκλετιστές θέλουν να πετάξουν – και τα ηλεκτρικά είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό. Θα το ξαναπώ – η αγορά μοτοσυκλετών θα μπορούσε να ανατραπεί πιο γρήγορα από την αγορά επιβατικών αυτοκινήτων. Μπορείτε να δείτε την αγορά μοτοσυκλετών να κυριαρχείται από τα ηλεκτρικά γρηγορότερα από την αγορά αυτοκινήτων που κυριαρχείται από τα ηλεκτρικά.