Αυξάνεται η επιδότηση στα ηλεκτρικά δίκυκλα

 

Τα καλά νέα στο χώρο της ηλεκτροκίνησης δεν άργησαν να έρθουν. Πλέον ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος επιδότησης του Υ.Π.ΕΝ., “Κινούμαι Ηλεκτρικά” έχει ξεκινήσει άτυπα, με την πλατφόρμα να είναι online. Πέραν τούτου, αναδρομικά θα επιδοτούνται όσες αγορές πραγματοποιούνται από 1/12/2021 μέχρι και σήμερα.

Οι αλλαγές σε σχέση με τον πρώτο κύκλο είναι αρκετές, αλλά μέχρι πρόσφατα, υπήρχε ένα εμπόδιο: Η επιδότηση για ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα κατηγοριών L1-L4, δηλαδή για τα περισσότερα ηλεκτρικά σκούτερ, ηλεκτρικά μοτοποδήλατα (mopeds) και ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες της αγοράς, παρέμενε σταθερή. Αυτό σημαίνει στο 20% επί της ΛΤΠΦ και με πλαφόν τα €800.

Σύμφωνα με το πρόσφατο συνέδριο ηλεκτροκίνησης που έγινε στην Κοζάνη, ένας εκπρόσωπος του Υ.Π.ΕΝ., ανέφερε σε παρουσίασή του την αύξηση της επιδότησης για ηλεκτρικά δίκυκλα/τρίκυκλα στο 30% επί της ΛΤΠΦ, με αντίστοιχη αύξηση του πλαφόν στα €1.300. Μπορείτε να δείτε το σχετικό σημείο της παρουσίασης εδώ.


Τι σημαίνει πρακτικά η αλλαγή αυτή

Αν αυτό ισχύσει, τότε ένα ηλεκτρικό σκούτερ με τελική τιμή π.χ. €3.000, θα κοστίζει μετά την επιδότηση €2.274 (επιδότηση €725). Με την “παλιά” επιδότηση θα κόστιζε €2.516 (επιδότηση €483). Για να λάβει κάποιος το μέγιστο ποσό της επιδότησης, δηλαδή €1.300, θα πρέπει το σκούτερ να έχει λιανική τιμή τουλάχιστον €5.367. Η τιμή του προ φόρων θα είναι €4.328 και η επιδότηση που θα δικαιούται είναι ακριβώς €1.300. Έτσι, εν τέλει θα κοστίζει στον αγοραστή €4.067.

Είναι μια σημαντική αλλαγή στους όρους του προγράμματος, η οποία θα βοηθήσει αρκετά όσους ενδιαφέρονται για ηλεκτρικό δίκυκλο και δεν είχαν πειστεί από την πρώτη επιδότηση του προγράμματος.

Τι καλύτερο λοιπόν από μια αυξημένη επιδότηση η οποία είναι είναι ευπρόσδεκτη από όλους. Επίσης ένα “ερωτηματικό” που υπήρχε αναφορικά με το αν θα ισχύσει η επιδότηση των €300 για την δεύτερη ή επιπλέον μπαταρία των ηλεκτρικών σκούτερ που την υποστηρίζουν, δεν υφίσταται πλέον. Και τούτο διότι η επιδότηση των €300 για την δεύτερη μπαταρία θα ισχύσει κανονικά, εφ’όσον είναι μέρος του βασικού εξοπλισμού. Αυτή είχε προαναγγελθεί πριν μερικούς μήνες και πλέον γνωρίζουμε ότι θα θα συμπεριληφθεί, εν τέλει, στο Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ.

H WheelnWater παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο χώρο της ηλεκτροκίνησης και για οποιαδήποτε διευκρίνηση από το Υπουργείο θα λάβετε άμεση ενημέρωση μέσα από το blog μας.

Ανακεφαλαιωτικά, η επιδότηση μπορεί να φθάνει και τα €1.600 για ηλεκτρικό σκούτερ με δύο μπαταρίες. Συμπεριλαμβανόμενων των €400 για απόσυρση παλαιού δικύκλου φθάνουμε στις €2.000. Για τρίτεκνους/ΑμΕα προβλέπεται επιπλέον επιδότηση €500, άρα το μέγιστο ποσό φθάνει τις €2.500.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας αν τυχόν έχετε περισσότερες απορίες για το πρόγραμμα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσα από τη σελίδα μας είτε τηλεφωνικά είτε με email.