5 Συμβουλές για τη χρήση και τη συντήρηση μιας ηλεκτρικής μηχανής


Αν αγαπάτε τη συγκίνηση των μηχανών, αλλά θέλετε έναν πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο οδήγησης, ένα ηλεκτρικό μηχανάκι μπορεί να είναι κατάλληλο για εσάς. Οι ηλεκτρικές μηχανές προσφέρουν τη ροπή μιας μηχανής με βενζίνη με μειωμένες εκπομπές άνθρακα και χωρίς κόστος καυσίμου. Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα πλήρως ηλεκτρικό μηχανάκι ή έχετε ήδη ένα, ακολουθήστε τις πέντε συμβουλές της WheelnWater για τη χρήση και τη συντήρηση μιας ηλεκτρικής μηχανής.
1. Κατανοήστε πώς να συντηρείτε την ηλεκτρική σας μπαταρία


Όταν αγοράζετε την ηλεκτρική μηχανή σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε το εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη και να εξοικειωθείτε με τα διάφορα μέρη της. Θα πρέπει να γνωρίζετε τι τύπο ηλεκτρικής μπαταρίας έχετε, την τάση και πώς να τη φροντίζετε. Η σωστή συντήρηση της μπαταρίας μπορεί να συμβάλει στην παράταση της ζωής της ηλεκτρικής μηχανής σας.

Συνδέσετε τον φορτιστή της μηχανής σας απευθείας σε μια πρίζα, μπορείτε να  χρησιμοποιείτε και καλώδιο επέκτασης. Αποθηκεύστε και φορτίστε την ηλεκτρική μηχανή σας σε στεγνό μέρος, φροντίζοντας να μην βραχούν ο φορτιστής ή οι συνδέσεις.


2. Βεβαιωθείτε ότι η μηχανή σας είναι φορτισμένη


Ακριβώς όπως θα βεβαιωθείτε ότι το όχημά σας έχει βενζίνη πριν από τη βόλτα, θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι η μπαταρία της ηλεκτρικής μηχανής σας είναι φορτισμένη πριν βγείτε στο δρόμο. Σε αντίθεση με τα βενζινάδικα, οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (EV) δεν βρίσκονται παντού και ενδέχεται να μην είναι συμβατοί με την τάση της μπαταρίας της μηχανής σας.

Είναι σημαντικό να φορτίζετε την μηχανή σας κατά τη διάρκεια της νύχτας στο σπίτι για να εξασφαλίσετε πλήρη μπαταρία πριν από την επόμενη βόλτα σας. Η μπαταρία ή ο φορτιστής σας είναι εξοπλισμένος με ενδεικτικές λυχνίες που δείχνουν πότε η μπαταρία σας φορτίζεται ενεργά και πότε έχει λάβει πλήρη φόρτιση. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να κολλήσετε στην άκρη του δρόμου λόγω εξαντλημένης μπαταρίας.


3. Να είστε περισσότερο ενήμεροι για το περιβάλλον σας


Ένα από τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών μηχανών είναι ότι παράγουν μηδενικές εκπομπές ρύπων και θόρυβο μετάδοσης. Αντί για το βρυχηθμό του κινητήρα σας, ο μόνος θόρυβος που θα ακούσετε είναι ο αέρας και ο ήχος των ελαστικών σας στο πεζοδρόμιο. Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ακόμη περισσότερο το περιβάλλον σας όταν οδηγείτε μια ηλεκτρική μηχανή.

Ως αναβάτης μηχανής, έχετε συνεχώς το κεφάλι σας σε κίνηση, παρακολουθώντας τους αυτοκινητιστές γύρω σας. Ωστόσο, καθώς μια ηλεκτρική μηχανή είναι σχεδόν αθόρυβη, οι άλλοι οδηγοί στο δρόμο πιθανότατα δεν θα μπορούν να σας ακούσουν κοντά τους. Θα πρέπει να είστε ακόμη πιο προσεκτικοί από το συνηθισμένο όταν οδηγείτε το ηλεκτρικό σας μηχανάκι, ειδικά σε πολυσύχναστους δρόμους.

Ομοίως, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν οδηγείτε σε περιοχές με κίνηση πεζών. Οι άνθρωποι που διασχίζουν το δρόμο μπορεί να μην ακούσουν την μηχανή σας να έρχεται από απόσταση.


4. Απαλά με το γκάζι


Με το γρήγορο στρίψιμο του γκαζιού σας, η ηλεκτρική μηχανή σας θα επιταχύνει σχεδόν αμέσως. Τα ηλεκτρικά μηχανάκια έχουν υψηλότερα επίπεδα επιτάχυνσης σε σύγκριση με τις μοτοσικλέτες που κινούνται με βενζίνη, καθώς δεν υπάρχουν γρανάζια που να περιορίζουν τη μέγιστη επιτάχυνση. Αυτό σημαίνει ότι έχετε 100% ροπή.

Ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνηθίσετε σε αυτό το είδος γρήγορης επιτάχυνσης. Μπορεί να σας βγάλει από την ισορροπία στην αρχή. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξασκήσετε την επιτάχυνσή σας σε ανοιχτό χώρο, όπως ένα άδειο πάρκινγκ, πριν πάτε με τέρμα το γκάζι στο δρόμο.


5. Προετοιμαστείτε για μεγαλύτερες ταχύτητες κατάβασης


Εάν οδηγείτε τη μοτοσικλέτα σας σε δρόμους ή μονοπάτια με πολλούς λόφους, να είστε προετοιμασμένοι για το ηλεκτρικό σας μηχανάκι να ανεβάζει ταχύτητα γρηγορότερα από ένα μοντέλο που λειτουργεί με βενζίνη. Με μια μηχανή που λειτουργεί με βενζίνη, μπορείτε να αλλάξετε ταχύτητες όταν κατεβαίνετε έναν απότομο λόφο. Τα ηλεκτρικά μηχανάκια, ωστόσο, δεν έχουν γρανάζια για να σας βοηθήσουν να επιβραδύνετε. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να χρησιμοποιήσετε τα φρένα σας, με το ένα δάχτυλό σας να αγγίζει τη μανέτα του φρένου, όταν οδηγείτε στην κατηφόρα.


Το να πας “ηλεκτροκίνητος” δεν σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάζεις τις πτυχές της οδήγησης μηχανής που αγαπάς περισσότερο. Στην πραγματικότητα, θα μπορείτε να αφιερώνετε λιγότερο χρόνο στη συντήρηση της μηχανής σας και περισσότερο χρόνο απολαμβάνοντας την ελευθερία του ανοιχτού δρόμου με μια ηλεκτρική μηχανή. Εάν είστε έτοιμοι να βρείτε μια ηλεκτρική μηχανή, περιηγηθείτε στην γκάμα μας στη σελίδα της WheelnWater.