5+1 γεγονότα που πρέπει να γνωρίζετε πριν οδηγήσετε ηλεκτρικό μηχανάκι


Καθώς κινούμαστε προς την κατάργηση σταδιακά των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2040, ο αριθμός των ηλεκτρικών μηχανών αυξάνεται σιγά-σιγά. Τα ηλεκτρικά μηχανάκια εκπέμπουν μηδενικές εκπομπές ρύπων και είναι αθόρυβα. Έτσι, εάν είστε λάτρης της μηχανής, ανησυχώντας πάντα για το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνετε σε αυτόν τον πλανήτη, μια ηλεκτρική μηχανή είναι κάτι που πρέπει να εξετάσετε.

Δεν είστε σίγουροι αν αξίζει να αγοράσετε μια ηλεκτρική μοτοσικλέτα; Για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε, συγκεντρώσαμε 6 σημαντικά πλεονεκτήματα και γεγονότα που πρέπει να γνωρίζετε πριν οδηγήσετε μια ηλεκτρική μηχανή.

 

1. Η ησυχία

 

Τα ηλεκτρικά μηχανάκια λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια. Και επειδή δεν χρειάζονται κινητήρες εσωτερικής καύσης, είναι απαλλαγμένα από θόρυβο που προκαλείται από κραδασμούς του κινητήρα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχουν θόρυβοι μετάδοσης, ούτε βρυχηθμός από την εξάτμιση, τίποτα! Έτσι, η οδήγηση τους είναι μια διαφορετική εμπειρία σε σύγκριση με τις μηχανές καυσίμου - είναι σχεδόν σαν να βρίσκεστε σε λειτουργία stealth.

 

2. Στιγμιαία ροπή

 

Εάν η απόδοση είναι αυτό που αναζητάτε, οι μηχανές με συμβατικά καύσιμα δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις ηλεκτρικές μηχανές. Οι ηλεκτρικές μηχανές μπορούν να επιταχύνουν από 0-60 χιλιόμετρα σε λίγα δευτερόλεπτα. Διατηρούν επίσης πιο σταθερή ισχύ και επιτάχυνση σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Φυσικά, μια τέτοια γρήγορη επιτάχυνση θα μπορούσε να θέσει εσάς και άλλους χρήστες του δρόμου σε κίνδυνο ατυχήματος, επηρεάζοντας την ασφάλιση της μηχανής σας. Γι' αυτό οι ηλεκτρικές μηχανές είναι επίσης εξοπλισμένες με μεγάλη ισχύ πέδησης και σύστημα πέδησης με ανάκτηση. Αυτή η προηγμένη τεχνολογία πέδησης μειώνει σημαντικά τη φθορά των τακακιών και των ρότορων των φρένων, λαμβάνοντας την ενέργεια που χρησιμοποιείται στη διαδικασία επιβράδυνσης για την επαναφόρτιση των μπαταριών της μηχανής.

 

3. Πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας

 

Οι ηλεκτρικές μηχανές είναι πιο προηγμένες τεχνολογικά από τις μηχανές καυσίμου. Εκτός από ένα πιο διαδραστικό ταμπλό, η ηλεκτρική μηχανή διαθέτει προηγμένα χαρακτηριστικά για να ενισχύσει την ασφάλεια του αναβάτη.

Ορισμένες ηλεκτρικές μηχανές διαθέτουν προηγμένο σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης. Το σύστημα χρησιμοποιεί ραντάρ, κάμερες και μη οπτικούς αισθητήρες για να παρακολουθεί την ταχύτητα, την κατεύθυνση και την ταχύτητα των κινούμενων αντικειμένων, 360 μοίρες γύρω από τη μηχανή. Αυτό γίνεται ώστε ο αναβάτης να έχει επίγνωση του περιβάλλοντος και να μπορεί να αντιδράσει έγκαιρα για να αποφύγει ένα ατύχημα.

Επιπλέον, πολλές μάρκες έχουν δημιουργήσει τις δικές τους εφαρμογές για κινητά για να αυξήσουν τα επίπεδα συνδεσιμότητας των αναβατών. Μέσω αυτών των εφαρμογών για κινητά, οι αναβάτες θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις ασφαλείας και προτάσεις για το πώς να τις αποφύγουν. Θα μπορείτε επίσης να παρακολουθείτε την ηλεκτρική μηχανή σας μέσω εντοπισμού GPS στην κινητή συσκευή σας εάν κλαπεί η μηχανή σας.

 

4. Ευκολία στη λειτουργία

 

Τα ηλεκτρικά σκούτερ και μηχανάκια δεν έχουν ταχύτητες, πράγμα που σημαίνει ότι οι αναβάτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την αλλαγή ταχύτητας στα φανάρια ή στους πολυσύχναστους δρόμους. Και χωρίς την ανάγκη αλλαγής ταχυτήτων, οι ηλεκτρικές μηχανές είναι τόσο εύκολες στην οδήγηση όσο ένα σκούτερ – απλώς στρίψτε το γκάζι και φύγετε!

Αλλά, να έχετε κατά νου ότι οι ηλεκτρικές μηχανές είναι πιο βαριές –αν και δεν πειράζει– γι’ αυτό δώστε προσοχή στην κίνηση γιατί πριν το καταλάβετε, θα ταξιδεύετε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αισθάνεστε.

 

5. Χωρίς Συντήρηση

 

Οι ηλεκτρικές μηχανές κατασκευάζονται για να είναι απλές και χωρίς προβλήματα. Χωρίς λάδι κινητήρα, μπουζί, φίλτρα αέρα, ιμάντες χρονισμού, συμπλέκτη ή κιβώτιο ταχυτήτων – μόνο ένας ηλεκτροκινητήρας και μια μπαταρία. Δεν θα υπάρχει πλέον έλεγχος του υγρού του συμπλέκτη και λίπανση της αλυσίδας.

Έτσι, σε αντίθεση με τη μηχανή σας με καύσιμο, δεν θα χρειαστεί να τα χάσετε. Η μόνη συντήρηση που θα χρειαστεί να κάνετε είναι στα ελαστικά, τα τακάκια φρένων και το υδραυλικό υγρό, τα οποία θα διαρκέσουν περισσότερο λόγω του αναγεννητικού συστήματος πέδησης.

 

6. Όχι άλλη βενζίνη

 

Οι ηλεκτρικές μηχανές λειτουργούν με μπαταρίες. Μπορείτε να τις φορτίσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς χρειάζονται περίπου 5 έως 6 ώρες για να φορτιστούν από το επίπεδο στο πλήρες. Ναι, γνωρίζουμε ότι μπορεί να μην έχουν όλοι την πολυτέλεια της ολονύκτιας φόρτισης, αλλά τα καλά νέα είναι ότι οι εγκαταστάσεις φόρτισης και οι υποδομές βελτιώνονται συνεχώς για να διασφαλιστεί ότι οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών μηχανών έχουν τη δυνατότητα να φορτίζουν τα δίτροχά τους εν κινήσει. Οι προστιθέμενοι σταθμοί φόρτισης θα αποφύγουν επίσης τις μεγάλες ουρές, καθώς ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνεται στους δρόμους της Ελλάδας.